Jerry has worked in various aspects of the design field for 40 years 

The renderings below represent a cross section of his work 

This is a drop down view of a one bedroom basement suite . Note the large lr.window and French entry door. The bedroom window is an egress window as required. 


Copyright Jerry Vander Wal Design

   A small garden shed with some storage and a small workshop 


This condo got a new kitchen (not shown) new colours and materials. Note the mirrored wall in the dining room usually the darkest place , reflecting the windows and the view. 

Shown are concept drawings for a second story on a flat roofed house that sits on a sloped lot. 

The ceiling shows how this kitchen was created out of 3 rooms The bearing post sits on the edge of an island. Anyone sitting on the stools looks out over the water. (renderingnot photo)

This is a proposed re-do and addition of a split level home on a sloped lot . Note the new roof lines. 

The job was to update a classic heritage style house , to update the kitchen (note the skylight, to add a deck with access to the garden. Salmon coloured stucco  freshened the exterior.The French doors (bedroom and dining room) lead onto a narrow walk out which leads to the sitting deck mand the garden stairs  

This is another backyard cottage, the front part being a sun room for her and the back a workshop for him .The siding and trims match the main house 

While designing an inside reno, I suggested an update of the exterior. The windows were small and the exterior was tired. a tow tone scratch coat stucco new doors and shutters with new colours did the trick.) 

A man's waterfront bedroom . Hidden motorized shades kept the heat away when required.

The rendering is of a existing barn to be converted into a home with a loft 

Rendered here is a better view of an room and a deck being added to a 1940's home in Saanich  


This 70's house need more room in the kitchen more openness, One bearing beam and post was retained, an eating bar occupies the former eating space, and the dinging room wall removed.The eating bar is raised,hiding the counter at 36" height. The cabinets are ceiling height, with space for recycling and large bins under the island.