scroll down to look at past projects 

We are an experienced renovation designer in Victoria BC

Concept drawings , renderings and floor plans, permit and construction drawings in all 13 Greater Victoria communities 

Would you like to see what your renovation is going to look like before you build ? Make changes in the design stage instead of the build stage ? Jerry Vander Wal Design does concept drawings and renderings before the plans are drawn up. This rendering (above)is of a remake of an often reno'd  waterfront cottage that was being opened up so the view could be enjoyed from the kitchen as well. For more detail on this project check out the gallery page. 

© Copyright Jerry Vander Wal Design

 

Shows the updating of a  60's bylevel into this more current design with an attached garage, a master suite above ,a box bay window ,  an extended and open plan kitchen/living room.

This shows  a second story addition  ( 2 concepts) with an updated hardi plank exterior, and inside,  a  new master suite with an upstairs office.. 

Showing an update of a unique 1960'2  home needed an updated exterior,a car port to garage conversion (with a roof top patio), a new rental suite downstairs, and a new open plan kitchen . 

This is a new medical office featuring wainscotting, crown moldings, wood floors and an inviting reception area. The layout included  6 treatment rooms, a staff kitchen and bathroom  

This little cottage previously got a rear addition , but because of set backs we could  extend the front only 4 feet.   Note the before picture and after rendering .

A new covered deck was designed for this 1930's house nicely tying in with the roof .and providing shade and extra living space . . 

The client wanted to change the kitchen layout using IKEA cabinets and add aneating bar for 3 . The home was a 1960's open beam design 

The existing  lakeside cottage needed a garage and boat storage, connected by a breezeway. (2 concept drawings )The cedar shingles were restored and some landscaping finished the plan 

s

A simple  dated looking boxy house got a new front addition over a new  single garage,  and a covered  extended front entry hall. New siding and corner trim completed the makeover . 

This shows a proposed floor plan for a manufactured  home - 3 bedrooms, laundry, mechanical room plus bathroom with a cheater  (second)door . 

This 600 sq ft rear addition  to a standard stucco 70's house features a new gable roof tied into the existing cottage style roof,a deck, an extended  lower level, a garage and a walkway to the existing basement suiteentry. The sloped lot was held back with retaining walls 

To this  1980s brick and stucco "tudor style"  house a 2 story addition was added  ( a rental suite ). The original house is untouched . The client decided on siding to save money instead of matching the existing stucco . The dark trims added some interest to the plain front.

This see through design shows   a lower floor rental suite which allows  the upstairs owner access to the garage and furnace room (w/laundry). The a one bedroom suite remains  separate and private . Bearing walls are left intact keeping the costs low. Often with a basement suite the home owner needs to retain some of the downstairs space. 

The customer wanted to change the exterior using only some  little trim and paint.  These are some low budgetoptions . The house was box like with a awkward looking garage.

The kitchen dining  and living rooms  were combined to create an open plan The tray ceilings hid the new beam that replaced a bearing wall. Note the new kitchen layout and French doors to  a deck.  The island has a place for 2 but they wanted to keep a dining table for family dinners.  The previous "bump-out" for a buffet was fitted with lower cabinets, and windows were added to the space which was extended under the soffit. . 

The challenge here was to create a unique  space from an uninteresting condo. Note the built-ins,  a nice electric fireplace and ceiling "beams" with crown moldings. Also the large mirror add light and depth. The sofa table was mirrored as well keeping the space bright and spacious .